Kralenbeek & Klieverink

Nieuwbouw woontorens en eengezinswoningen, renovatie parkeergarages

De Karspeldreef is de ruggengraat van de nieuwe K-buurt in de Bijlmermeer. De dreef heeft het karakter van een boulevard, met aan weerszijde ventwegen en een dubbele rij bomen. Aan de dreef zijn centrumvoorzieningen gesitueerd: een winkelcentrum, een openlucht markt, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen. Kralenbeek, Kempering, Klieverink en Kouwenoord, gelegen tussen de Karspeldreef en het Kantershofpad, vormen samen een reeks bouwblokken aan de zuidzijde van de Karspeldreef. De bouwblokken bestaan uit twee stroken met bebouwing aan weerszijde van een bestaande parkeergarage. Een woontoren en een rij eengezinswoningen aan de Karspeldreef, een rij eengezinswoningen aan het Kantershofpad. De vier bouwblokken vormen stedenbouwkundig en architectonisch een samenhangend geheel. De bouwblokken rond de bestaande parkeergarages Kralenbeek en Klieverink zullen als eerste worden gerealiseerd.

De nieuwe bouwblokken met aan de dreef een woontoren en een rij stadswoningen geven de Karspeldreef een stedelijke uitstraling. De rij eengezinswoningen aan het Kantershofpad tegenover een wijk met laagbouwwoningen heeft een tuinstedelijk karakter. De appartementen in de woontorens zijn ontworpen op licht en uitzicht. De beschutte balkons, gericht op het zuid-oosten en zuid-westen, maken het mogelijk een groot deel van het jaar buiten in de zon te zitten. Alle appartementen hebben de beschikking over een eigen parkeerplaats in de gerenoveerde parkeergarage, die binnendoor bereikbaar is. Het dak van de parkeergarage is begroeid met mos, sedum en wilde planten.

De drielaagse stadswoningen aan de Karspeldreef hebben een erker en een ruim bemeten voorgebied aan de dreef. Het voorgebied met een stenen bankje kunnen de bewoners zich toe-eigenen en schept een zekere afstand tussen de woning en de straat. Aan de achterzijde hebben de woningen een besloten patio.De eengezinswoningen aan het Kantershofpad hebben een een omsloten voortuin aan het Kantershofpad, een patio aan de achterzijde en een dakterras op de tweede verdieping.

Het bouwblok wordt gekenmerkt door een robuuste bakstenen architectuur met een transparant karakter en aandacht voor privacy en beschutting. De door de supervisoren gevraagde Zuid-Amerikaanselevendigheid wordt gerealiseerd door het toepassen van verschillende metselwerkpatronen en -verbanden in de gevel.