Filmwijk

22 eengezinswoningen

Direct naast het stadscentrum van Almere is in het kader van de NWR BouwRAl 1992 een bijzondere woonwijk met ruim 550 woningen, gebouwd: de Filmwijk. Aan een aantal architectenbureaus is de opdracht gegeven om voor deze wijk woningen te ontwerpen met op de toekomst gerichte kwaliteit. De plannen zijn tot stand gekomen zonder stedenbouwkundige randvoorwaarden. Elk ontwerp diende de geeigende situatie zelf op te roepen. Daardoor is iedere ontwerper teruggeworpen op het eigenlijke uitgangspunt: "hoe moet de woning van nu er idealiter uitzien, zou dat ook anders, beter kunnen dan de traditionele eengezinswoning met kap, die nu de toon aangeeft van woningbouw buiten de grote steden".

Door de dienst stadsontwikkeling is een stedenbouwkundig plan gemaakt, waarin alle plannen een geschikte locatie gekregen hebben. Het hoofdthema van het stedenbouwkundig plan is een halve cirkelvorm met radialen; de buurtweg loopt met een grote boog rond het centrale plein. Lopend over deze weg heeft de bezoeker een overzicht van de plannen, die de wijk te bieden heeft. Door de radialen ontstaan doorkijkjes naar de plas en het park. In het hart van de wijk aan het plein liggen een school en een gezondheidscentrum.

De kernwoning

In twee blokken van zeven woningen liggen de kernwoningen aan de westrand van de Filmwijk met uitzicht over het Weerwater. De zes meter brede woning is georganiseerd rond een centraal gelegen stijgpunt. Het trappenhuis in de centrale zone ligt aan een vide, waardoor van bovenaf daglicht in het midden van de woning komt. De verkeersruimte is opgevat als een verticale route met doorkijk op verschillende niveaus naar voor- en achtergevel. De woonkamer heeft een verdiepingshoogte van 3m80 en vormt samen met de eetkamer een grote, doorlopende woonruimte. De woning beschikt naar keuze over drie of vier slaapkamers. De kamer op de begane grond naast de entree is bij uitstek geschikt als werk- of kantoorruimte. Naast een dakterras op het zuiden heeft de woning een voortuin met verlaagd terras naast de entree en een achtertuin aan het voetpad. Een paar jaar na oplevering zijn in de voortuin carports gebouwd.

De patiowoning

Tussen de bomen van het park langs het Weerwater zijn aan de zuidrand van de Filmwijk acht patiowoningen gebouwd in twee blokjes. De woningen zijn om en om geschakeld, zodat de ingangen aan weerszijden van het blok liggen. De ruggengraat van het blok is de twee lagen hoge golvende bebouwing. De extra hoge woonkamer en de patio zijn het hart van het huis. De woonkamer en de hoofdslaapkamer zijn met glazen schuifdeuren verbonden met de patio. Ook de twee verdiepingen hoge hal tussen keuken en slaapkamer heeft een directe relatie met de patio. De bouwmassa loopt trapsgewijs af in de richting van de straat. De gewoonlijk volledig omsloten patio is aan een zijde opengemaakt en grenst aan de tuin. Op deze manier heeft de buitenruimte van de woning zowel een zeer besloten gedeelte als een meer open gedeelte. De woning en de buitenruimte hebben uiteenlopende gebruiksmogelijkheden, van prive tot meer gemeenschappelijk tot openbaar. Door de gekozen schakeling heeft de woning een dubbelbreed kavel tot zijn beschikking. Elke woning heeft een eigen garage.