Von Zesenstraat

Drie bouwlocaties in de Von Zesenstraat

Dit project, op drie locaties in de Dapperbuurt, kan gezien worden als een vervolg op d 49 woningen in de nabijgelegen Tweede van Swindenstraat en Wagenaarstraat. De schaal van dit project is echter groter, met name in de Von Zesenstraat is er sprake van een grote gevellengte, die alleen al door haar schaal een speciale ontwerpopgave stelt. Specifiek is ook het bouwen aan de Dapperstraat met haar levendige dagmarkt en vele winkels.

Twee locaties liggen tegenover elkaar op de beide hoeken van de Dapperstraat met de Von Zesenstraat. Op de begane grond zijn winkelruimten gelegen. Door de grotere verdiepingshoogte van de winkels is de bouwhoogte op de hoeken hoger. Deze accentuering op de straathoeken wordt nog versterkt door de balkons van de hoekwoningen. Op de ene hoek zijn deze balkons rond en gesloten, op de andere hoekig en open.

De lange locatie aan de Von Zesenstraat is door de gevelritmering in de schaal van de Dapperbuurt ingepast. Door zowel de kop als de staart van het gebouw te accentueren ontstaat tegelijkertijd een duidelijk afleesbaar woongebouw. In de woningplattegronden is ernaar gestreefd om een zo groot mogelijke openheid te realiseren. De woningplattegronden zijn deels gebaseerd op het principe van de vrije beuk. De woonkamer en de hoofdslaapkamer liggen in een beuk van 4.20 meter. De vaste elementen zoals berging en sanitair liggen in een beuk achter het trappenhuis. Waar mogelijk is ook een directe relatie tussen woonkamer en naastgelegen keuken gemaakt. Voor de bewoners betekent dit meer vrijheid in inrichtingsmogelijkheden. De verschillende ruimten kunnen al dan niet aan elkaar gekoppeld gebruikt worden.

Door de brede bandramen en de openheid van de woningplattegronden maken de woningen een ruime en lichte indruk. In de tweede locatie is een smaller, meer traditioneel woningtype gerealiseerd. Alleen de hoekwoning met haar grootste gevellengte baar de Dapperstraat gericht heeft drie aan elkaar gekoppelde vertrekken.

De gevels hebben een driedeling: de plint bestaat uit zwart metselwerk met ramen en kozijnen in een donkere kleur; de verdiepingen zijn gestuct in verschillende tinten grijs, de kozijnen hebben hier en daar een kleuraccent. De bovenste laag, waar zich de HAT-eenheden bevinden, springt over de hele laag terug.