Zonnekrachtcentrale

Ministerie van Economische Zaken

De ingrepen die nodig zijn om een zonnekrachtinstallatie te bouwen op twee naast elkaar staande kantoorgebouwen aan de Bezuidenhoutseweg, maken het mogelijk zowel de stedenbouwkundige inpassing als het aanzien van de gebouwen en het binnenklimaat te verbeteren.

De twee gebouwen zijn samengevoegd tot een volume met een heldere hoofdvorm, waarmee wordt ingegaan op de schaalvergroting van de omgeving en waarmee de naastgelegen hoogbouw een horizontale tegenhanger krijgt.

De omtrek van het bouwvolume wordt gemarkeerd door een kader van keramische tegels. De horizontale lamellen - die 's zomers het zonlicht tegenhouden en 's winters het zonlicht binnenlaten - en de doorlopende borstwering, brengen samenhang in het gevelbeeld.

Een serre vormt de verbinding tussen de twee gebouwen en speelt een belangrijke rol in de natuurlijke klimaatregeling van de kantoren. In de zomer is de serre een lichte, beschutte ruimte, waarvan de temperatuur op peil wordt gehouden door regelbare ventilatieopeningen in het dak. In de winter kan de binnenkomende zonnewarmte worden benut. De overvloedige beplanting zorgt voor een natuurlijke bevochtiging van de lucht en draagt bij aan een goed binnenklimaat.

De borstwering van de bestaande gebouwen wordt aan de buitenzijde geisoleerd en afhankelijk van de orientatie ten opzichte van de zon bekleed met zonnepanelen of afgewerkt met wit stucwerk. De zonnepanelen in de borstwering van het kantoorgebouw lopen als gevelvormende elementen door in de serre en vormen aan de westzijde van het kantoorgebouw een vrijstaande constructie.

Voor de ramen van de zuidgevel is als zonwering een dubbele rij lamellen geplaatst, op een zodanige hoogte dat het uitzicht vanuit de kantoren, zowel zittend als staand, zo min mogelijk wordt belemmerd. De lamellen lopen over de volle lengte van het gebouw en eindigen, evenals de panelen in de borstwering, in een vrijstaande constructie. De lamellen zijn opgebouwd uit zonnepanelen die onder een vaste hoek zijn aangebracht. In de westgevel worden dezelfde semi-transparante lamellen als louvres toegepast. Ook het dak is uitgerust met zonnepanelen.