Koningshof

Stadsvernieuwing in de Schilderswijk

Het project is gesitueerd aan de rand van de Stationsbuurt, tussen de Parallelweg en de Hoefkade. De Koningshof vormt een onderdeel van de stadsvernieuwing van de Schilderswijk. Het stedenbouwkundig ontwerp volgt de traditionele verkavelingsstructuur van de buurt. Het plan wordt gestructureerd door twee langsstraten welke worden geflankeerd door eengezinswoningen. Aan de autovrije dwarsstraat tussen de Koningsstraat en de Koninginnestraat zijn woon-werkwoningen gesitueerd. Deze woningen vormen de koppen van de blokken en begrenzen de gemeenschappelijke binnentuinen. Aan de Parallelweg wordt het project beeindigd door een bedrijfsgebouw met kantoren, en vierlaagse stadsvilla's. De rooilijn en de bebouwingshoogte van de Koningshof sluit aan op de bestaande structuur. Qua vormgeving en materiaalgebruik is gekozen voor een eigentijds beeld. De vlakke gevelwanden zijn strak gecomponeerd en hebben via een zorgvuldige detaillering een levendig relief gekregen.

De eengezinswoningen zijn gebaseerd op een door Intervam ontwikkelde standaard woningplattegrond. Een bloembak voor het raam schept een zekere afstand tussen woning en straat. De ommuurde achtertuin heeft het karakter van een besloten patio en biedt de bewoners een grote mate van privacy. Een afsluitbare poort verbindt de achtertuin met de gemeenschappelijke binnentuin. De gevel is opgebouwd uit een plint van paarsrode handvormsteen en een bovenbouw van in een stalen frame gevatte keramische tegels.

De woon-werkwoningen zijn de sluitstenen van het bouwblok. Het architectonisch beeld wordt bepaald door een groot kader van paarsrode baksteen waaruit grote vlakken zijn weggesneden. De woningen worden vanuit de dwarsstraat ontsloten en hebben de beschikking over een praktijk- of werkruimte op de begane grond.

De stadsvilla's zijn verticaal georganiseerd. Op de begane grond bevindt zich de woonkeuken, op de eerste verdieping de woonkamer, op de tweede de slaapkamers en op de bovenste verdieping een dakterras. De extra verdiepingshoogte op de begane grond maakt het mogelijk om deze een commerciele bestemming te geven. De bovenbouw is gemetseld met uitsnedes ter plaatse van ramen en terrassen. Het kader op de begane grond benadrukt de entree.