Chasséterrein

Appartementengebouw met wintertuin

Het stedenbouwkundig plan voor het Chasseterrein, een voormalig kazerneterrein dicht bij de Bredase binnenstad is gemaakt door het Office for Metropolitan Architecture. Uitgangspunt voor het plan is het campusmodel. Oude en nieuwe gebouwen worden vrij in de ruimte geplaatst op een onderlegger van stedelijk groen. Onder alle gebouwen komt een parkeergarage, zodat het maaiveld bijna geheel vrij blijft van geparkeerde auto's. Veel bestaande kastanjes en linden blijven staan, een groot aantal nieuw te planten eiken zorgen voor een groene omgeving. Een openbaar plein met natuurstenen keitjes op licht hellende vlakken is gerealiseerd op het dak van de fraaie openbare parkeergarage.

De wintertuin ligt aan de zuidwest kant van de nieuwe wijk. Tussen twee woongebouwen ligt de overdekte tuin, waarvanuit de appartementen met twee glazen liften en een stelsel van loopbruggen worden bereikt. Onder de opgetilde noordwest hoek van het gebouw loopt een zichtlijn naar de woontorens en de oude watertoren. Dwars door de wintertuin, die 's avonds licht uitstraalt kijkt men langs het Breda's museum richting het Chassetheater.

Elk gebouw op het Chassepark onderscheidt zich van de andere gebouwen in vorm, ontsluitingswijze en materiaalgebruik. Voor de wintertuin is in hoofdzaak gebruik gemaakt van hout, staal en glas. De brede appartementen hebben verdiepingshoge en woningbrede puien. Aan de westzijde is aan vier appartementen een serre toegevoegd. Door de uitsnijdingen in het bouwvolume hebben sommige woningen een groot terras. Alle woningen delen de overdekte wintertuin en een groot gemeenschappelijk dakterras met uitzicht over de oude binnenstad