Gooioord

Woongebouw met gezondheidscentrum

Begin jaren negentig is gestart met de grootschalige stedelijke vernieuwing van de Bijlmermeer. Veel bestaande flatgebouwen en parkeergarages zijn gesloopt.

Verhoogde autowegen zoals de Bijlmerdreef zijn verlaagd tot maaiveldniveau. De flats die overbleven zijn grondig gerenoveerd. Op de plaats waar gebouwen zijn verdwenen zijn nieuwe woningen gebouwd.
De Bijlmerdreef is het centrum van die vernieuwing. Een van de laatste projecten aan de Bijlmerdreef is Klein Gooioord. Het is gebouwd haaks op Gooioord, een geheel gerenoveerde Bijlmerflat, en het bestaat uit appartementen met op de begane grond en de eerste verdieping een gezondheidscentrum en een ouder-kindcentrum.
De nieuwe Bijlmerdreef bestaat uit bakstenen gebouwen die een stedelijke straatwand vormen.

Klein Gooioord reageert op zowel oud als nieuw. Aan de Bijlmerdreef wordt de baksteen straatwand voortgezet.
Aan de zuidkant lijkt de gevel veel meer op de bestaande flat en vormt daarmee samen de begrenzing van de grote binnentuin. In de kelder is een voorziening voor mechanisch parkeren opgenomen met 54 parkeerplaatsen.
Het gezondheidscentrum en het ouder-kindcentrum zijn publieke voorzieningen waar veel mensen in en uit lopen.
De verkeersruimte is het hart van het gebouw, deze is ruim en licht ontworpen.
Voor de medewerkers is een apart verkeerscircuit met een eigen ingang. Zowel beneden als op de eerste verdieping liggen de wachtruimtes direct aan de gevel. De spreekkamers liggen aan de rustige zijde van het gebouw.