Frissenstein en Fleerde

Renovatie en nieuwbouw F-buurt

De herstructurering van de Amsterdamse Bijlmermeer voltrekt zich voor een belangrijk deel rond de Bijlmerdreef. In de F-buurt, die direct naast het winkelcentrum 'De Amsterdamse Poort' en vlakbij het station Bijlmer ligt, zijn gedeeltes van de bestaande honingraatflats Fleerde en Frissenstein gehandhaafd en hoogwaardig gerenoveerd. De Bijlmerdreef is verlaagd en is nu een lange strip met stedelijke bebouwing.

De overgebleven delen van Fleerde en Frissenstein vormen samen met de flat Florijn een mooie markering van de dreef. De 2-laagse plint is opnieuw ingedeeld met grondgebonden maisonettes. De entreehal is dubbel hoog en lichter gemaakt. De gesloten balustrades van de galerijen en balkons worden vervangen door hekken met glazen panelen. Aan de kant van het uitzicht met transparant glas en aan de galerijkant met licht gekleurde glasplaten, waardoor de flats als een gekleurd vlak zichtbaar zijn vanaf de Bijlmerdreef. De nieuw gebouwde eengezinswoningen en de bestaande flat Fleerde vormen samen een ensemble. Binnen dit nieuwe ensemble zijn parkeerplaatsen op maaiveldniveau waar de bewoners van de nieuwbouw en van de flat gebruik van maken. Het parkeerdek fungeert als dakterras voor zowel de nieuwe woningen als de plintwoningen van de flat.

Frissenstein staat als een zelfstandige schijf in de openbare ruimte met daarnaast een nieuw bouwblok met eengezinswoningen en overdekte parkeerplaatsen voor de flat en voor de nieuwbouw. De woningen hebben de woonverdieping op de eerste laag aan het houten terras dat op het dak van de parkeerplaatsen ligt. In het midden van beide garages zijn bomen geplant, die door een vide in het dak heen groeien. De nieuwe eengezinswoningen hebben hetzelfde materiaalgebruik als de plint van de flats, waardoor flats en nieuwbouw op elkaar aansluiten.

Aan een brede gracht liggen de waterwoningen met aan de voortuin op het zuiden en een terras op de eerste verdieping. Door de extra ruimte op de begane grond is de woning op verschillende manieren bruikbaar bijvoorbeeld als woon-werkwoning.