Politiebureau

Nieuwbouw groeps- en rayonbureau

In het ontwerp is gestreefd naar een gebouw met een publieksvriendelijke uitstraling, dat beschikt over prettige werkruimtes en waar de circulatieruimte extra kwaliteit krijgt. Het gebouw bestaat uit twee bouwvolumes met daartussen de circulatieruimte: een gemetseld achterblok, twee verdiepingen hoog met een grotendeels gesloten karakter, en aan de voorzijde een volume op kolommen. Afwijkend van vorm en kleur onttrekt deze massa zich aan dan de strengere vormgeving van de rest van het gebouw. Hierdoor zijn, door het vele glas, de publieksfuncties zichtbaar aan de straatzijde.

Het voor- en achterblok zijn langs elkaar geschoven, waardoor een duidelijke markering van de entree ontstaat en doorzicht vanuit het gebouw naar het achterterrein. De twee blokken zijn onder een hoek ten opzichte van elkaar geplaatst zodat er een ruim verkeersgebied ontstaat, dat bij de entree 5 meter breed is en dat naar achteren toe smaller wordt. Boven deze twee verdiepingen hoge hal komt een lichtstraat, zodat overal daglicht binnenkomt. Door middel van loopbruggen worden de buroruimtes op de eerste verdieping bereikt.

Ten behoeve van dienstauto's en in beslag genomen voertuigen is er een omheind terrein aan de achterkant van het gebouw opgenomen. Op dit terrein, tegen de omheining, staat een bijgebouw; een overkapping, waaronder een garage, werkplaats en fietsenstalling. De omheining rondom het terrein bestaat uit een betonnen plint waarop een stalen hek is geplaatst. De betonnen plint loopt door in het gebouw zodat terreinafscheiding en gebouw een geheel vormen.